Podatki so nenadomestljivi. Hranite jih na varnem v oblaku Druva

05. maja 2023

Podatki so nenadomestljivi. Hranite jih na varnem v oblaku Druva

Digitalizacija poslovanja se pospešeno seli v oblak. Varnostno kopiranje in obnova pa pri tem ne zaostajata, zahvaljujoč Druvi - vodilni DRaaS storitvi (Disaster Recovery as a Service) v oblaku.

Trenutno smo sredi največje rasti podatkov, beležimo rekordno število kibernetskih napadov, IT infrastruktura pa doživlja korenite transformacije. Operativnost je izredno obremenjena, vprašanje kibernetske varnosti pa je še vedno nedorečeno. Poslovna okolja se zanašajo na podatke, ki so postali neprecenljiva valuta. Njihov obstoj in varnost sta poglavitna za delovanje vsakega podjetja.

Podatki pa imajo veliko plenilcev. Phishing napadi, ki postajajo vse bolj premišljeni, ransomware, ki je razlog za največje izgube v poslovnem okolju, nenazadnje tudi naravne katastrofe – podatki so ogroženi na vsakem koraku. Človeška neprevidnost, neustrezno zavarovana IT infrastruktura, požar … Ne glede na vrsto napada je za obstoj vašega podjetja poglavitno, da poskrbite za dolgoživost podatkov.

Kako lahko to storite? Ker so podatki razdrobljeni po številnih sistemih, boste potrebovali storitev vse-v-enem, ki lahko poskrbi za celovito upravljanje in varovanje podatkov na enem mestu. Druva Data Resiliency Cloud je edina platforma, ki zmore varnostno kopirati podatke iz fizičnih in virtualnih strežnikov, NAS naprav, podatkovnih baz, SaaS aplikacij in končnih točk.

Druva narekuje tempo na področju varnostnega kopiranja

V naslednjih letih bodo ponudniki varnostnega kopiranja in obnove podatkov sledili zgledu platforme v oblaku Druva.

Kot smo že izpostavili, Druva lahko kopira podatke iz strežnikov (Windows, Linux, HyperV …), podatkovnih baz Oracle in SQL, NAS naprav, računalnikov vseh operacijskih sistemov, mobilnih naprav iOS in Android ter najbolj priljubljenih SaaS aplikacij, kot sta Office 365 in Google WorkSpace.

Druva temelji na skalabilni infrasturkturi Amazon Web Services, ki je prisotna južno in severno od ekvatorja. Vse ponujene storitve operirajo v oblaku, kar pomeni, da so fizično ločene od vaše obstoječe infrastrukture, kar zagotavlja avtonomijo in dodaten nivo varnosti v primeru izgube podatkov. Za vas pomeni tudi, da se izognete ogromnemu vložku v nakup strojne opreme.

Vgrajeni so mehanizmi zgodnjega zaznavanja, ki prečesavajo promet za morebitne anomalije, na katere vas lahko pravočasno opozorijo, še preden se zgodi podatkovna katastrofa. To pa še zdaleč niso edini varnostni mehanizmi.

Druva poleg vseh šifrirnih tehnologij razumljivo sledi varnostnemu načelu 3-2-1, kar pomeni, da v vsakem trenutku obstajajo tri varnostne kopije na dveh različnih lokalnih medijih in na oddaljeni lokaciji za zanesljivo obnovo podatkov po katastrofi. Kibernetski napadalci bodo naleteli na vrsto ovir in tudi v primeru napada ransomware ugotovili, da so se spravili na napačno tarčo.

Njena prednost tiči tudi v prilagodljivosti. Sami lahko nastavite politiko hrambe podatkov. Torej, zakaj, kako in za koliko časa boste hranili podatke ter kdaj se bodo samodejno odstranili. Vse to ji zagotavlja skladnost z evropskimi predpisi in podatkovno politiko GDPR.

Platforma, ki ne zaupa nikomur

Dostop, ki temelji na ničelnem zaupanju (angl. zero trust access) se je izkazal za zanesljivo rešitev in je zato v ospredju varnostne politike Druve. Podatki in sistemi so zaščiteni z večnivojsko avtentikacijo in močnim šifriranjem, pri katerem so šifrirni ključi pod nadzorom uporabnika. Za dostop do več različnih aplikacij in sistemov se lahko uporabi enotno prijavo (angl. Single Sign-on).

Podatkovna platforma v oblaku Druva pregleduje podatke v realnem času in jih primerja z že shranjenimi podatki. Ko se starejša datoteka varnostno kopira in je prisotnih nekaj sprememb, se že shranjena kopija posodobi z novimi parametri. Če sprememb ni, se novejša podatkovna datoteka zavrže. To je patentirana tehnologija deduplikacije, ki jo uporablja Druva. Poleg kompresije je to tehnologija, ki omogoča ogromne prihranke pri prenosu, hrambi in posledično operativnih stroških. Preprosto povedano lahko z deduplikacijo in kompresijo dosežete tudi večkratne izkoristke razpoložljivega prostora.

Druva je primerna za večja in manjša podjetja ter podjetja z lastnim IT oddelkom ali brez njega. Tisti z lastnimi IT skrbniki boste z Druvo le še nadgradili obstoječe IT varnostne mehanizme. Za podjetja, ki se ne morejo zanesti na lastno IT ekipo, pa Druva in ekipa CloudBackup.si pripravijo celotno okolje za hrambo podatkov, predlog za politiko varnostnega kopiranja, vzpostavijo klienta na vse sisteme in vas sproti obveščajo o morebitnih težavah.

Za še več informacij obiščite www.cloudbackup.si. (P.R.)

phone-handset