IZRAČUN PRISPEVKOV ZA LETO 2024 IN IZRAČUN VIŠINE DAVKA IZ DEJAVNOSTI ZA NORIMIRANI S.P.

05. decembra 2023

Spoštovani normiranci!

Kot smo vas obvestili že v letu 2022, so spremembe Zakona o dohodnini, ki so vstopile v veljavo v letu 2023, vplivale tudi na zavezance, ki ugotavljajo davčno osnovo z normiranimi odhodki, saj za nekatere prinašajo višje davčno breme.
To pomeni, da bodo več davka plačevali tisti zavezanci, katerih prihodki iz dejavnosti presegajo 50.000,00 EUR ali tisti, ki nimajo neprekinjeno zaposlene vsaj ene osebe za 9. mesecev ali imajo odprt popoldanski s.p. in njihovi prihodki presegajo 12.500,00 EUR (seveda se tu upošteva tudi samozaposlitev).

Sprememba zakona ne vpliva le na zvišanje Davka iz dejavnosti, pač pa bistveno vpliva tudi na višino prispevkov, ki jih bo moral zavezanec plačevati v letu 2024. Višji kot je dohodek zavezanca, bolj se mu bo povišalo plačilo prispevkov.
Slednje ne velja za tiste normirance, ki okvirno ne presegajo 56.000 EUR prometa ter za normirance, ki imajo »popoldanski« sp, saj le-ti plačujejo pavšalne prispevke, ki se ne določajo glede na davčno osnovo.

Spodaj vam prilagamo povezavo do izračuna višine prispevkov v letu 2024 za normiran s.p., ter povezavo do izračuna Davka iz dejavnosti za normiran s.p. za leto 2023.

Naši izračuni so pripravljeni glede na trenutno znane podatke o povprečni bruto plači v Republiki Sloveniji.

Vsi izračuni so izključno informativne narave. HERA d.o.o. ne prevzema nikakršne odgovornosti za morebitne nepravilnosti v izračunih.
Če potrebujete izračun s podatki za vaš konkreten primer nas lahko pokličete na 031 321 410 ali nam pišete na info@hera.si.

Upamo, da smo vam bili v pomoč!

Za izračun davčne osnove in višine Davka iz dejavnosti kliknite tukaj!

Za informativni izračun prispevkov za leto 2024, kliknite tukaj!

phone-handset